Spiritussmagning hos H.J. Hansen

Spiritussmagning hos H.J. Hansen

Denne gang besluttede vi os for at prøve noget lidt uden for vores "comfort zone". Da vi hørte at H.J Hansen i Aalborg afholdte spiritus smagning valgte vi er se hvad det var for en størrelse. Spiritussmagning er på ingen måde lige så udbredt som vinsmagning og ølsmagning, og ingen af os havde prøvet det før så det var nok i første omgang nysgerrigheden der drev os.

Som forventet viste det sig hurtigt ikke at være for sarte sjæle. Ud af de 9 forskellige spiritusser vi smagte var kun en af dem på under 40% alkohol. Herunder kan i se en oversigt over hvad vi smagte denne aften:

Chase Vodka - 275 kr.

Dewar Rattray - 350 kr.

Chase Gin - 295 kr.

Chase Blackcurrant - 195 kr.

Caraibe Ron Peter -  445 kr.

Tesseron Cognac Lot 90 - 400 kr.

Coeur-de-Lion - 295 kr.

Grappa Moscato - 325 kr.

Old Pulteney - 350 kr.

Chase vodka

Mange millionæren og chips producenten William Chase valgte efter frasalget af sin virksomhed at udnytte sine kartoffel marker til at producere verdens bedste vodka. Vodkaen er produceret på kartofler og vandt i 2010 prisen som årets vodka ved San Francisco World Spirits Competition. Oftest er bekendtskabet med vodka, Smirnoff, eller andre billige vodkaer. Disse vodkaer er som oftest meget sprittet i smagen, men udemærkede at blande op med. Årsagen til dette er antallet af destilleringer, og desto flere af disse desto renere og klarere bliver vodkaen i smagen. Chase vodka smager fantastisk. Rund og fyldig uden at have en sprittet eftersmag. Det ville være en skam blande en vodka som denne op. Brug den hellere i f.eks. en vodka martini eller med is. Vi anbefaler at ofre de ekstra penge, og købe en vodka af god kvalitet.

Dewar Rattray Cask Islay

Denne Cask Islay er et resultat af et samarbejde mellem Dewar Rattray og H.J. Hansen. Whiskyen er blendet blandt flere maltwhiskyer fra Islay, og blevet så stor en succes at den nu også sælges uden for Danmark. Denne whisky er en af de mest røgede whiskyer mandelogens medlemmer nogensinde har smagt. Første indtryk var af whiskyen var lejrbål. Dog gjorde dette ikke at whiskyen blev ødelagt, som det indimellem kan ske med andre røgede whiskyer. Denne whisky havde en rund og blød smag med en tyk og lækker eftersmag. Et element af salt havde ligeledes sneget sig ind pga. tøndernes tætte placering på havet. Alt i alt en utrolig lækker whisky, dog kun i begrænset mængder.

Chase gin

Efter Chase fik succes med deres vodka, valgte de at forsøge sig med gin. Alle gin er lavet på en base af vodka, og for denne gins tilfælde er basen lavet på en vodka der er lavet af æbler. Ginnen indeholder 10 forskellige krydderier. Igen har vi at gøre med et kvalitets produkt der smager perfekt hele vejen igennem, lige fra de sødlige æble aromaer, til de mere krydrede enebær nuancer.  Lige præcis som en god gin skal være. Chase gin vil som deres vodka gøre sig perfekt til en klassisk Martini, eller med en god kvalitets tonic. Stort set ingen i smagspanelet var utilfredse med denne gin. Selv personer som normalt holder sig fra gin.

Chase blackcurrant

Udover Chase' udvalg af Gin og Vodka har de valgt at producere fire forskellige frugt likører. Denne aften smagte vi solbær likør der er baseret på 9 kg frugt per liter samt Chase vodka. Der er som sådan ikke en finger at sætte på denne likør, der smagte helt igennem af solbær – til sammenligning kunne det minde om et rent glas Ribena saft, da alkoholen var stort set usynlig. Perfekt at blande op med hvidvin eller champagne.

Caraibe Ron Peter

Denne rom er ligesom Dewar Rattray et produkt H.J. Hansen har blendet. Master blender Søren Beyer (også aftenens vært) har blendet denne rom blandt 8 millioner rom fra 29 destillerier, og resultatet er blevet en lettere sødlig og tør rom passende til det danske marked. Rommen var god og dejlig rund og sød i smagen. Igen bred enighed om et stykke kvalitets produkt. De senere år er rom begyndt at blive mere og mere populært, og bliver drukket til kaffen i stedet for cognac. Denne rom vil være perfekt til en god kop kaffe.

Tesseron cognac Lot 90

Tesserons cognac Lot 29 er den eneste cognac i verden der har modtaget 100 point fra Robert Parker. Lot 29 betyder at cognacen er fra 1929, og denne cognac vi smagte var således fra 1990. Denne cognac består af et blend af cognacs fra Grande Champagne, Petite champagne og Fin bois, og smager som en god cognac skal. Fin i smagen og dejlig flot karamel farve.

Coeur-de-Lion calvados

De fleste i panelet havde ikke smagt Calvados før, så vi så alle frem til smagningen af denne. Calvados er produceret på æbler og kommer fra Normandiet i Frankrig. Coeur de Lion’s calvados smager som vi forestillede os en calvados smagte – nemlig af lækkert hvilket giver associationer til cider og friskpresset æble juice. En snært af rosin blev nævn blandt deltagerne. Et styk lækker spiritus der vil gå godt til en varm sommerdag.  Det bliver ikke sidste gang vi har smagt calvados.

Nonino grappa moscato

Grappa er notorisk en spiritus der får blandet anmeldelser, og denne aften var ingen undtagelse. Denne grappa fra Nonino er produceret på moscato druen, og Nonino huset betragtes som værende et af de bedste grappa huse i verden. Nonino var ligeledes det hus der opfandt enkeltdrue-grappaen tilbage i 1984. Størstedelen af deltagerne var ikke så begejstret for denne grappa, mens undertegnet var mere begejstret. Dufte som gammel sovepose, jordslået, gammel hjem osv. var blandt de ting der fangede panelet. Men smagen var dejlig sød og rund, med præg af rosiner, figner og svesker. En god grappa til grappa elskere.

Old pulteney

Klassisk highland whisky, der har 12 år på bagen. Whiskyen smager udmærket, og skiller sig ikke ud blandt andre smagte whiskyer. En hæderlig whisky der godt kan ofres penge på.

Sådan et type arrangement er en enestående mulighed for at komme til at smage en masse forskelligt spiritus. Når det gøres i professionelt sammenhæng er du også sikker på at smage noget der er af god kvalitet og kommer fra en god producent. Man kan ikke sammenligne en god vodka som eksempelvis den vi smagte fra Chase og så en billig Smirnof Vodka. Derfor er dette arrangement også fremragende til at finde ud af hvilken type spiritus du bedst kan lide. De fleste (inklusiv os selv) vil finde ud af at der er en masse spiritus de slet ikke kan fordrage, men samtidigt får man også en øjenåbner for nogle spiritusser som man virkelig godt kan lide.

Ud af de 6 mand vi var afsted var der ikke 2 af os der havde den samme favorit blandt de 9 vi smagte. Det vidner lidt om hvor individuel en oplevelse det er at smage spiritus. Og igen er netop denne type arrangement fremragende til at få prøvet noget forskelligt.

Muligvis er det fordi vi ikke er voldsomt erfarne spiritus drikkere, men når man skal igennem 9 forskellige i løbet af et par timer, kan det godt blive lidt hårdt for ganen og det er ikke 100% ren nydelse hele vejen igennem. Til gengæld får man en oplevelse og en masse erfaringer med sig man kan bruge fremover når man skal ud og kigge på spiritus.

Blandt de erfaringer vi gjorde os var at det glas man benytter til at drikke af har meget stor betydning for den samlede oplevelse. Ligesom med vin er det vigtigt af mundingen på glasset snævre ind i toppen så duftene bliver samlet. Det findes stor forskel på de type spiritus glas man kan få, men hvis man benytter et som det der ses på billedet nedenfor er man godt dækket ind.

Følg os på facebook

Søg på Mandelogen

Følg os her